Koláč Nescafé

moucnik-nescafe.jpg

 

Suroviny

500 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřící)
150 g cukru
½ lžičky xanthanu nebo guaru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce instantní kávy, jemně rozetřené
2 lžíce mletého kokosu
5 lžic oleje
500 ml vody

 

Postup

Do hlubší mísy odměříme všechny sypké suroviny a důkladně je promícháme. Přilijeme olej a vodu a buď metličkou, nebo ručním šlehačem, vyšleháme hladké těsto. Nepropracováváme ale příliš dlouho, aby nezgumovatělo. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 25 minut. Do trouby je vhodné vložit plecháček s vodou, koláč je pak vláčnější a nepraská na povrchu. Po upečení necháme jen krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme, aby se zespodu nezapařil.

 

Poznámky

Jedná se o sušší buchtu, vhodnou například na snídani. Pokud ji chcete ozvláštnit, polijte povrch čokoládovou nebo kávovou polevou. Na čokoládovou stačí rozehřát hořkou bezmléčnou čokoládu s trochou bezmléčného tuku (např. Alsan, Stella), kávovou připravíte z moučkového cukru, jemně rozetřené instantní kávy a vody.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *