Suroviny
1 menší květák
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžička kurkumy
150 g uzeného tofu
2 polévkové lžíce instantní polenty
sůl (může být i černá sůl, která voní a chutná po vajíčkách)
pepř
čerstvá petrželka nebo pažitka
Postup
Na oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Orestovanou cibuli zasypeme kurkumou, aby se rozpustila v oleji a dala pokrmu pěknou barvu. Přidáme na drobné kousky nakrájený květák, podlijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka (cca 20 minut). Poté vmícháme nastrouhané uzené tofu, rovnoměrně zasypeme instantní polentou a důkladně promícháme. Polenta do sebe natáhne přebytečnou tekutinu a vytvoří konzistenci vmíchaných vajíček. Je-li pokrm příliš hustý, přidáme malé množství vody. Je-li naopak hodně řídký, můžeme přidat polentu. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku nebo pažitku, dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.
Poznámky
Místo obyčejné soli můžeme použít sůl černou. Černá sůl, v Indii nazývaná kala namak nebo sanchal, je zvláštní druh nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách. Ve skutečnosti je růžovo-šedá díky vysokému obsahu železa a jiných minerálů. Chemicky je černá sůl chlorid sodný se železem, siřičité složky a stopy minerálů. Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu.
Podle tradiční indické ajurvédské medicíny má černá sůl mnoho terapeutických vlastností. Pomáhá při trávení a čištění střev, dále při nadýmání a pálení žáhy. Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, protože neobsahuje tolik sodíku a nezvyšuje obsah sodíku v krvi.
http://www.cernasul.cz/