Amarant v zelenině na způsob rizota

amarant-v-zelenine.jpg

 

Suroviny

1 hrnek amarantu (200 g)
1 cibule
½ menšího pórku
350 g míchané mražené zeleniny (libovolná kombinace, dobrá je např. kukuřice, hrášek, paprika, mrkev)
několik růžiček brokolice
sůl
pepř
olej

 

Postup

Nejdříve si připravíme zeleninovou směs. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidáme pórek. Když je cibulka hotová (zesklovatí a začne mírně zlátnout), přisypeme mraženou zeleninu, lehce podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Po chvilce přidáme růžičky brokolice a společně dusíme doměkka.
Amarant vsypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vody (nebo vývaru), osolíme a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Je-li potřeba, přilijeme ještě trošku vody.
Do hotového amarantu přimícháme podušenou zeleninu a dochutíme solí a pepřem.

 

Poznámky

Jedná se o můj první pokus uvařit "něco" z amarantu. Vždy mi na něm vadila jeho intenzivní vůně, ta se ale vařením ztratila a výsledné jídlo bylo moc dobré.

Toto je zcela základní předpis, zeleninu můžeme různě obměňovat dle sezóny a chuti, můžeme dochutit libovolným kořením či bylinkami. Masožravci mohou přidat i drobné kousky masa, podobně jako do rizota.

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *