Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)

besan-burfi.jpg

 

Suroviny

1 hrnek hladké cizrnové mouky
½ hrnku cukru
¼ hrnku vody
½ hrnku ghee (přepuštěného másla) nebo rozpuštěného rostlinného tuku
½ lžičky mletého kardamomu
sekané mandle nebo kešu ořechy na ozdobu

 

Postup

Nejdříve si připravíme cukrový sirup – rozpustíme cukr ve vodě a za občasného zamíchání vaříme, až než sirup zhoustne.
Cizrnovou mouku nasypeme do kvalitní nepřilnavé pánve a za stálého míchání ji na nižším plameni 5-10 minut opékáme, až než se rozvoní a zezlátne. Poté přidáme rozpuštěné ghee nebo rostlinný tuk, cukrový sirup a kardamom a vymícháme vláčnou hmotu. Tu rozetřeme do vymaštěné formy a povrch posypeme nasekanými oříšky. Necháme v chladu ztuhnout a poté nakrájíme na kostičky.

 

Poznámky

Obvykle ve svých receptech ubírám množství cukru a tuku. V tomto indickém receptu to jde obtížně, ale i tak jsem přišla na to, že lze množství tuku snížit. Když se bude těsto drobit, je možné přidat trochu vlažné vody.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *