Chléb s Karo kávou

Surovinykaro-chleb.jpg

480 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžíce jablečného octa
1.5 kávové lžičky soli
1.5 kávové lžičky cukru
450 g bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schär Mix B)
2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
2 lžíce instantního práškového nápoje Karo
1 lžíce mletého lněného semínka
1 kávová lžička chlebového koření
1 kávová lžička oregana
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí

 

Postup

Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba. Karo jsem zkusila do chleba přidat na radu jedné uživatelky Topreceptů, které se všechno bezlepkové a bezvaječné pečivo zdálo příliš bledé. Výsledek byl skvělý, chlebík nejenže získal pěknou barvu, ale ještě byl krásně vláčný.
Bezlepkové Karo vyrábí firma kávoviny (viz fotografie). Všechny ostatní mně známé náhražky kávy (Caro, Ricoré, melta atd.) jsou lepkové.

 

karo-chleb_karo.jpg

Chlebík, podobně jako i naše další bezlepkové výtvory, jako první otestoval náš hlavní degustátor – papoušek Bertík. Jak mu chutnalo? Posuďte sami:

 

karo-chleb_bertik.jpg

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *