Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sojové boby po Bakoňsku

sojove-boby-po-bakonsku.jpg

 

Suroviny

200 g sojových bobů v suchém stavu
cibule
olej
1 lžička mleté sladké papriky
1 plechovka sterilovaných žampionů (nebo cca 5 čerstvých)
1 lžíce bezlepkové mouky
100 ml rostlinné smetany
sůl
pepř

 

Postup

Sojové boby přes noc namočíme a v čerstvé vodě uvaříme doměkka (trvá to asi hodinu a čtvrt).
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme ji sladkou paprikou, rychle promícháme, aby se paprika rozpustila v tuku, ale aby nezhořkla, a podlijeme 200 ml vody. Přidáme žampiony a sojové boby a společně asi 5 minut povaříme. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody, prováříme ji alespoň 5 minut. Na závěr vmícháme rostlinnou smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Připravujeme-li omáčku z čerstvých žampionů, přidáme je k orestované cibulce, společně asi 5 minut dusíme a poté teprve zasypeme paprikou a dále pokračujeme podle předchozího postupu.

 

Poznámky

Vepřové maso po Bakoňsku nám vařívali ve školní jídelně. Pamatuji se, že mi ta omáčka moc chutnala, jen maso jsem vždy pečlivě vyšťouchala stranou. Když se mi dostala do ruky plechovka sterilovaných žampionů, vzpomněla jsem si na tuto omáčku a zkusila ji připravit v bezmasé verzi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář