Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špenátový koláč

Surovinyspenatovy-kolac.jpg

400 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřící)
½ lžičky soli
1 lžíce cukru
380 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
1.5 lžičky sušeného droždí

400 g listového nebo sekaného špenátu (ne protlak)
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje

veganský sýr nebo uzené tofu

 

Postup

V hrnečku vlažné vody rozmícháme cukr a sušené droždí a necháme 10 minut vzejít kvásek. Poté ho vlijeme do mouky smíchané se solí, přidáme olej a zbytek vody a zaděláme středně tuhé těsto. To rovnou bez kynutí vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem a pomocí gumové stěrky rozetřeme do všech stran. Necháme asi 30 minut na teplém místě kynout.
Na zbylých dvou lžících oleje krátce orestujeme na proužky nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Přidáme špenát a necháme krátce zavadnout (stačí 3-5 minut). Špenátovou směs rozložíme na nakynuté těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Po 15ti minutách poklademe plátky veganského sýra nebo uzeného tofu a vrátíme na 5 minut do trouby dopéct.
Koláč podáváme teplý s čerstvou zeleninou. Dobrý je ale i studený jako rychlá svačina, například na cesty.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář