Suroviny
Na bramborový salát (množství podle počtu strávníků)
brambory (nejlépe typ „A“ – salátové)
červená cibule
sterilované okurky
sterilovaný hrášek
sterilovaná kukuřice
červená paprika čerstvá nebo sterilovaná
celer čerstvý nebo sterilovaný
mrkev
jablko
(vejce)
sojová majonéza (sojanéza)
hořčice
sůl
pepř
cukr
petrželka
Na rybu
filety z kapra nebo jiné ryby
sůl
a) 2 lžičky solamylu, špetka kurkumy, voda
b) hraška na obalování, voda
kukuřičná strouhanka
olej
Postup
Bramborový salát:
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Okurky slijeme (lák si schováme) a nahrubo nastrouháme. Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v láku z okurek. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme. Vše dáme do velké mísy a zalijeme dresinkem pripraveným ze sojové majonézy, hořčice, trochy láku z okurek, soli, cukru a pepře. Důkladně promícháme, dochutíme cukrem a solí a necháme alespoň jeden den rozležet v chladu. Před podáváním zdobíme petrželkou a proužky papriky.
Kdo není alergický na vejce, může je přidat jak do salátu (uvařená natvrdo), tak na ozdobu nahoru na salát.
Ryba:
Filety z kapra stáhneme z kůže, očistíme, osolíme a necháme chvilku odstát. Jako první obalovací vrstvu můžeme použít buď těstíčko ze solamylu, kurkumy a několika lžic vody, nebo obalovací hrašku. Kukuřičnou strouhanku podrtíme válečkem, sama o sobě je dost hrubá a špatně se v ní obaluje. Rybí filety obalíme nejprve v těstíčku/hrašce a následně v kukuřičné strouhance. Vyrovnáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. Jako méně dietní variantu můžeme i klasicky smažit na oleji.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Bramborový salát jsem připravovala ve dvou verzích, jednu bez vajíčka, jednu s vajíčkem. Bezvaječnou verzi jsem bohužel zapomněla vyfotit, proto je na hlavní fotografii vajíčko, i když recept je v originále bezvaječný.