Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štědrovečerní večeře

Suroviny

Na bramborový salát (množství podle počtu strávníků)stedrovecerni-vecere.jpg
brambory (nejlépe typ „A“ – salátové)
červená cibule
sterilované okurky
sterilovaný hrášek
sterilovaná kukuřice
červená paprika čerstvá nebo sterilovaná
celer čerstvý nebo sterilovaný
mrkev
jablko
(vejce)
sojová majonéza (sojanéza)
hořčice
sůl
pepřstedrovecerni-vecere-2013.jpg
cukr
petrželka

Na rybu
filety z kapra nebo jiné ryby
sůl
a) 2 lžičky solamylu, špetka kurkumy, voda
b) hraška na obalování, voda
kukuřičná strouhanka
olej

 

Postup

Bramborový salát:
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Okurky slijeme (lák si schováme) a nahrubo nastrouháme. Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v láku z okurek. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme. Vše dáme do velké mísy a zalijeme dresinkem pripraveným ze sojové majonézy, hořčice, trochy láku z okurek, soli, cukru a pepře. Důkladně promícháme, dochutíme cukrem a solí a necháme alespoň jeden den rozležet v chladu. Před podáváním zdobíme petrželkou a proužky papriky.
Kdo není alergický na vejce, může je přidat jak do salátu (uvařená natvrdo), tak na ozdobu nahoru na salát.

Ryba:
Filety z kapra stáhneme z kůže, očistíme, osolíme a necháme chvilku odstát. Jako první obalovací vrstvu můžeme použít buď těstíčko ze solamylu, kurkumy a několika lžic vody, nebo obalovací hrašku. Kukuřičnou strouhanku podrtíme válečkem, sama o sobě je dost hrubá a špatně se v ní obaluje. Rybí filety obalíme nejprve v těstíčku/hrašce a následně v kukuřičné strouhance. Vyrovnáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. Jako méně dietní variantu můžeme i klasicky smažit na oleji.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Bramborový salát jsem připravovala ve dvou verzích, jednu bez vajíčka, jednu s vajíčkem. Bezvaječnou verzi jsem bohužel zapomněla vyfotit, proto je na hlavní fotografii vajíčko, i když recept je v originále bezvaječný.

 

stedrovecerni-vecere-2---salat.jpg

stedrovecerni-vecere-3---obalovaci-smes.jpg

stedrovecerni-vecere-4---kapr.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář