Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špagetová dýně s hrachovým přelivem

Surovinyspagetova-dyne-s-hrachovym-prelivem.jpg

1 špagetová dýně
1 lžíce oleje
sůl
1-2 stroužky česneku
(kari koření nebo kari pasta)
 
500 g loupaného půleného hrachu
voda na uvaření (nebo uzený vývar)
1.5 lžičky sušené majoránky
1 stroužek česneku
sůl
pepř
 
3 cibule
olej
zelená petrželka nebo jarní cibulka

 

Postup

Loupaný půlený hrách přes noc namočíme a druhý den uvaříme v čerstvé vodě doměkka. Část vody slijeme (schováme si ji stranou) a zbytek pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Podle potřeby naředíme schovaným hrachovým vývarem. Ochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
Mezitím, co se vaří hrách, si dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Špagetovou dýni rozpůlíme, odstraníme semínka, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 180 °C upečeme doměkka. Doba pečení záleží na troubě a na stáří dýně, obvykle je 20-30 min. Upečenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí. Dýňové špagety přendáme do mísy a promícháme s marinádou připravenou z oleje, soli a prolisovaného česneku. Kdo má rád pikantnější chutě, může přidat lžičku kari koření.
A pak už servírujeme. Na talíř dáme porci dýňových špaget, přelijeme je omáčkou a posypeme restovanou cibulkou a petrželkou.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba. Špagetová dýně je hodně lehká, a aby jídlo zasytilo a dodalo potřebné živiny, zdá se mi vhodné ji zkombinovat právě s luštěninami, které obsahují dostatek bílkovin. Jak varianta s čočkou (zde) tak tato s hrachem nám doma moc chutnaly.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Špagetová dýně

(Radmila, 15. 10. 2014 18:42)

Sláva, konečně někdo, kdo také vaří bez lepku, vajec a mléka!
K tomuhle receptu si zítra udělám jáhlovou kaši. Na lehce osmahnuté cibulce ohřeju předem uvařené jáhly ( vařím jich hrnec a po dva dny z něj odebírám na různá jídla) , případně přidám další zeleninu, ta se v udělá páře na jáhlách a vše rozmixuju do hladka. Přichutím Umeoctem a Shoyu.

Re: Špagetová dýně

(Petra, 16. 10. 2014 6:38)

Také dobrý nápad, jáhly mě nikdy nenapadlo mixovat. Příště určitě vyzkouším!