Cuketový bramborák aneb Cukeťák

Cukeťák

Suroviny

  • 1 větší cuketa
  • 4 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • cizrnová mouka nebo hraška
  • olej na smažení

Alternativy

  • hrst nasekané jarní cibulky
  • oregano místo majoránky
  • vločky chilli papriček
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup

Cuketu očistíme (starší oloupeme a vydlabeme jadérka, mladou stačí omýt a odkrojit stopku) a nastrouháme nahrubo. Oloupané brambory nastrouháme najemno, smícháme s nastrouhanou cuketou a necháme 5 min odstát. Uvolněnou vodu slijeme a necháme bokem. Zeleninu ale nemačkáme, trochu šťávy by si měla nechat. Přidáme rozetřený česnek, majoránku, kmín a sůl. Na závěr po částech a za míchní přidáváme hladkou cizrnovou mouku. Množství záleží na tom, kolik tekutiny zůstalo v zelenině. Těsto by mělo být kompaktní, neměla by se od něj oddělovat voda.

Nepřilnavou pánev lehce vymažeme olejem a rozehřejeme. Lžící nebo naběračkou tvoříme z těsta placky a smažíme po obou stranách dozlatova. S obracením nespěchejte, je třeba nechat placku z jedné strany opéct pěkně dozlatova, aby byla kompaktnější a při obracení se netrhala.

Poznámky

Cuketa a brambory by měly být v poměru 1:1 až 2:1 podle vašich preferencí. Já mám raději zeleninovější, někdo zase preferuje více brambor, protože výsledný cukeťák více připomíná bramborák.

Pokud chcete placky nadýchanější, přidejte do těsta 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Placky je lepší smažit menší, snáz se pak otáčejí. Kdo má lívanečník, může smažit v něm.

Pokud se vám placky trhají a rozpadají, přidejte více cizrnové mouky.

Já smažím na velké nepřilnavé pánvi, kterou na první placku lehce vymažu olejem. Po otočení a na další placky už olej není třeba. Některé materiály je ale třeba alespoň tenkou vrstvou namazat před každou plackou.

Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.