Suroviny
200 g čirokové mouky (Adveni Medical)
250 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
120 g cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
½ lžičky mleté skořice
1 lžička perníkového koření
1 hrnek jemně nastrouhané dýně hokkaidó
4 lžíce oleje
400 ml vody
Postup
Ze všech surovin ručním šlehačem vypracujeme těsto, které rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 20 minut. Hotový koláč necháme krátce vychladnout na plechu a poté ho vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Povrch můžeme polít citronovou polevou (moučkový cukr + citronová šťáva), případně jen pocukrujeme. Před podáváním necháme alespoň šest hodin rozležet.
Poznámky
Do koláče jsem zkusila použít syrovou dýni. Hned po upečení byla z koláče hodně cítit a vše chutnalo tak nějak zeleninově. Za půl dne se ale chutě krásně spojily a koláč je ve výsledku moc dobrý, jemný a vláčný.