Suroviny
½ větší dýně hokkaido
3 lžíce hrašky
3 lžíce solamylu
½ hrnku vody
bezlepková mouka podle potřeby
majoránka
česnek
sůl
olej
Postup
Dýni omyjeme, zbavíme semínek a na jemném struhadle nastrouháme. Starší dýni (v zimě) je lepší oloupat, mladá se loupat nemusí. Nastrouhanou dýni zvlhčíme vodou a 1 lžící oleje (placičky pak nenatáhnou tolik oleje při smažení) a přidáme hrašku, solamyl a mouku tak, aby vzniklo těstíčko jako na bramboráky. Osolíme a ochutíme majoránkou a česnekem. Zpracovat můžeme několika způsoby podle toho, jak moc dietní pokrm chceme:
– smažíme na rozpáleném oleji jako klasické bramboráky
– smažíme na kvalitní teflonové pánvi nasucho
– tvoříme placičky na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dozlatova v troubě.
Poznámky
Inspirovala jsem se několika podobnými recepty na www.toprecepty.cz a vše upravila do podoby bez lepku, mléka i vajec. Placičky jsou hodně jemné a moc dobré.