Suroviny
sůl
pepř
čerstvá zelená petrželka
Postup
Nejdříve si připravíme vývar (stačí z kostky, lepší je ale domácí) a udržujeme ho horký. Hrášek rozmrazíme, ale nevaříme. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, v polovině restování přidáme tenké plátky česneku. Ve chvíli, kdy se česnek rozvoní, přisypeme suchou, neopranou rýži a dále restujeme, až zrníčka rýže zprůhlední (asi 3-5 minut). Poté přilijeme půl hrnečku vývaru a za stálého míchání necháme vyvařit a vsáknout do rýže. Poté ihned přilijeme další vývar, aby rýže zcela nevyschla. Zopakujeme ještě dvakrát, pak zalijeme zbytkem vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme vařit na mírném plameni. Pět minut před dovařením přidáme hrášek. Celková doba varu by měla být cca 20 minut, rizoto by mělo získat krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená. Na závěr přidáme petrželku a dochutíme pepřem a solí podle chuti.
Poznámky
Zdroj receptu: inspirace na www.toprecepty.cz receptem na Benátské risi e bisi od uživatelky Eliza.