Indická zelená čočka

indicka-zelena-cocka.jpg

 

Suroviny

200 g zelené čočky
1 větší cibule
olej
1 lžička římského kmínu
½ lžičky kurkumy
½ lžičky česnekové pasty
nastrouhaný zázvor (nebo 1 lžička mletého sušeného)
sůl
špetka chilli
garam masala
koriandr (příp. petrželka) na ozdobu

 

Postup

Zelenou čočku propláchneme a necháme alespoň hodinu namáčet. Poté uvaříme doměkka.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, kurkumu, česnek a zázvor a restujeme dozlatova. Smícháme s uvařenou čočkou, osolíme a na závěr dochutíme garam masalou. Podáváme ozdobené koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.

 

Poznámky

Inspirovala jsem se na www.mojeindickakuchyne.cz.
 
Tmavozelená čočka, nebo také Puy či francouzská zelená čočka, se původně pěstovala ve Francii v oblasti Puy, dnes ji najdete také v Itálii a Severní Americe. Puy čočka má nízký glykemický index. Další výbornou vlastností je, že se nerozvaří, a proto se hodí i do salátů.
 
Velmi pěkný článek (anglicky) o různých druzích čočky: http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t–975/all-about-lentils.asp a také http://www.foodsubs.com/Lentils.html
 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *