Kvašená zázvorová limonáda (ginger beer)

Surovinykvasena-zazvorova-limonada-1.jpg

50 g čerstvého zázvoru
200 g cukru
750 g převařené vychlazené vody

 

Postup

Litrovou sklenici vypláchneme vroucí vodou a smícháme v ní neoloupaný nastrouhaný zázvor, cukr a převařenou vodu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté překryjeme igelitovým sáčkem, zajistíme provázkem či gumičkou a necháme stát na teplém místě. Každý den lehce promícháme lžící, kterou jsme nejprve spařili vroucí vodou. První dva dny se zdánlivě nic neděje, poté se objeví bublinky a limonáda začíná kvasit. Proces kvašení trvá podle teploty okolí 6-10 dní a limonáda se při něm zakalí. Když ustane bublání, limonádu přecedíme (ideálně přes plátno nebo čistý kapesník), nalijeme do čisté sklenice a uchováváme v lednici.
Kdo má raději kyselejší chuť, může do hotové limonády přidat trochu citronové šťávy.

 

Poznámky

Zázvor, podobně jako oddenky řady dalších rostlin, obsahuje bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus hilgardii), které jsou schopné anaerobně převádět cukr na kyselinu mléčnou. Výsledná limonáda je jemně perlivá a má příjemnou zázvorovou chuť, ostrost zázvoru se kysáním sníží. Navíc je velmi zdravá, léčivé účinky zázvoru jsou doplněny přítomností lactobacillů. Při mléčném kvašení nedochází ke vzniku alkoholu, nápoj je nealkoholický!

Zdroj receptu: www.zkvaseno.blogspot.cz – recept Divoká zázvorovka, čili pirátský grog.

Obdobné recepty (v angličtině):
alifeunprocessed.blogspot.cz/2012/02/lacto-fermented-ginger-ale.html
wellpreserved.ca/how-to-make-ginger-beer-fermentation-recipe/

 

kvasena-zazvorova-limonada-2.jpg

Sklenice s limonádou – třetí den kvašení (bohužel špatná kvalita fotografie, fotila jsem na mobil).

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *