Matar pulao (hrášková rýže)

Surovinymatar-pulao.jpg

2 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1 cibule
chilli koření nebo kousek chilli papričky dle chuti
1/3 lžičky kurkumy
1 hrnek rýže
1.5-2 hrnky vody (podle druhu rýže)
sůl
2 velké hrsti zeleného hrášku

 

Postup

V kvalitním silnostěnném hrnci rozehřejeme olej. Vsypeme do něj římský kmín a hořčičné semínko a při střední teplotě minutu opékáme. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme, až než cibule získá zlatavý nádech. Poté ji zasypeme chilli kořením a kurkumou, důkladně promícháme a přisypeme propranou rýži. Přilijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nejnižší stupeň a pod pokličkou vaříme asi 12 minut. Následně vmícháme hrášek a společně dovaříme, až je rýže měkká.

 

Poznámky

Toto je základní verze jednoduchého a oblíbeného indického pokrmu. Podle chuti je možné k opečené cibuli přidat na kostičky nakrájenou bramboru. Černé hořčičné semínko se může vynechat a naopak je možné přidat další druhy koření, např. bobkový list, hřebíček, kardamom, anýz, celou skořici nebo muškátový oříšek. Existuje mnoho variant právě s různými obměnami koření.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *