Suroviny
- 4 brambory
- 150 g pohanky (krup)
- 1 velká cibule
- olej
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- libeček
- sůl
Postup
Pohanku umyjeme a nasypeme do 1,5-násobku horké osolené vody. Přivedeme k varu, ihned stáhneme ze sporáku a necháme 20 minut pod pokličkou dojít (balím do peřin). Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Mezitím, co se vaří brambory, si nakrájíme nadrobno cibuli a na oleji ji orestujeme dozlatova.
Z uvařených brambor slijeme část vývaru, v hrnci s bramborami ho ponecháme asi 2 cm a šťuchadlem rozmačkáme na kaši. Vmícháme uvařenou pohanku. Dochutíme solí, česnekem, libečkem a majoránkou. Na talíři posypeme opečenou cibulkou.