Nepečený jáhlový perník

nepeceny-jahlovy-pernik-1.jpg

 

Suroviny

1 malý hrneček jáhel (100 g)
1 a ¾ hrnečku rostlinného mléka
oblíbené sladidlo (cukr, sirup, med, stevia…) dle chuti
1 lžička perníkového koření
1 lžička skořice
1 lžíce karobového prášku/kakaa na vaření
2 lžíce rozinek – nemusí být
sekané ořechy – nemusí být
strouhaný kokos

 

Postup

Jáhly několikrát propláchneme v teplé vodě, zalijeme mlékem, osladíme, přidáme perníkové koření a uvaříme doměkka. Já je vařím na nejmenším plameni 15 minut. Poté vmícháme karobovou mouku/karobový prášek/kakao rozmíchané v malém množství horké vody, rozinky a případně nasekané ořechy nebo strouhaný kokos. Podle potřeby dosladíme. Ještě teplou směs rozprostřeme do formy (použila jsem plastovou krabičku o rozměrech 17×10 cm), utlačíme, zarovnáme povrch a okraje a posypeme strouhaným kokosem. Necháme v chladu vychladnout. Poté nakrájíme na kostičky a můžeme podávat.

 

Poznámky

Jáhly jsou skvělé na přípravu nepečených moučníků, po vychladnutí uvařená jáhlová kaše ztuhne a vytvoří základ moučníku ("těsto"), které se může libovolně ochutit, ozdobit, polít a podobně.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.