Pohankový kuba

Suroviny

  • 1 hrnek pohanky (kroupy)
  • hrst sušených hub, přes noc namočených
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • (1 lžíce sojové omáčky)

Postup

Omytou pohanku nasypeme do 1.5 hrnku vroucí osolené vody. Přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a na 20 minut zabalíme do peřin.
Cibule pokrájíme na proužky a orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme slité houby, podlijeme malým množstvím vody, přidáme kmín a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 20 minut). Měkké houby přidáme k uvařené pohance a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Můžeme přidat i sojovou omáčku, ale ta v původním staročeském receptu určitě nebyla. Hotovou směs rozprostřeme do pekáčku (vykládám ho pečicím papírem) a ve vyhřáté troubě (180-200 °C) zapečeme dorůžova (cca 20 minut).

Poznámky

Inspirovala jsem se tradičním kubou a nahradila kroupy pohankou. Před zapečením to byla jen obyčejná pohanka s houbami, ale právě zapékáním se krásně propojily chutě a vylezla z toho opravdová mňamka.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *