Suroviny
- 4 menší červené řepy
- 1 cibule
- 1 hrnek rýže (nejlépe kulatozrnné na risotto)
- 2–3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Červenou řepu ve slupce uvaříme nebo upečeme v troubě doměkka, oloupeme a nahrubo nastrouháme.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme rýží a za stálého míchání opékáme, až než se rýže rovnoměrně obalí olejem a cibulkou a mírně zbělá. Poté přilijeme půl hrnku vývaru a necháme vstřebat. Přilijeme dalších půl hrnku vývaru a opět za občasného zamíchání necháme vstřebat. Poté přilijeme celý hrnek vývaru, přiklopíme pokličkou, stáhneme plotýnku na nejnižší stupeň a za občasného zamíchání vaříme. Po deseti minutách vmícháme nastrouhanou červenou řepu a ochutíme tymiánem, solí a čerstvě namletým pepřem. Je-li potřeba, přiléváme další vývar, a vaříme, až než rýže změkne a získá krémovou konzistenci. Podáváme ozdobené zelenou bylinkou, nejlépe čerstvým tymiánem, ale poslouží i zelená petrželka.
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.delicious-blog-lucie.cz.