Sojové nudličky s pórkem a sezamovou rýží

sojove-nudlicky-s-porkem-a-sezamovou-ryzi.jpg

 

Suroviny

1 balení sojových nudliček
1 střední pórek
2 lžíce sezamového oleje
4 lžíce sojové omáčky
sůl
dlouhozrnná rýže
černý sezam

 

Postup

Sojové nudličky připravíme podle návodu na obalu. Obvykle se vaří v osolené vodě (případně ve vývaru nebo bujonu) 15 minut. Uvařené se nechají zchladnout a přebytečná voda se z nich vymačká.
Rýži propláchneme a uvaříme tak, jak jsme zvyklí (já ji dusím v 1.5 násobku osolené vody na nejnižším stupni 15 minut). Do uvařené rýže vmícháme několik lžiček černého sezamu. V hlubší pánvi rozehřejeme sezamový olej. Krátce na něm opečeme uvařenou soju, poté přidáme na kolečka nakrájený pórek a sojovou omáčku a za občasného míchání 5 minut restujeme. Podle potřeby můžeme dosolit, ale sojová omáčka je obvykle slaná dost. Podáváme se sezamovou rýží.

 

Poznámky

Černý sezam je možné koupit v prodejnách zdravé výživy.
Sojová omáčka se sice vyrábí fermentací pšenice, ale dle řady studijí je bezlepková. Více si můžete přečíst zde.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.