Sojové omáčky

Sojové omáčky

Bezlepkovost sojové omáčky je dlouho omílané téma. Sojová omáčka se obvykle vyrábí fermentací sojových bobů a pšenice. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur (Aspergillus oryzae a Aspergillus soyae) zajišťují jakost, čistotu a hlavně zdravotní nezávadnost. Při fermentaci vzniká vitamín B12 a dochází ke štěpení sacharidů, tuků a bílkovin, včetně lepku, jak mi potvrdilo několik odborníků. Před dvěma roky jsem nechávala ve VUPP otestovat sojové omáčky Vitana a Heinz a oba výrobky splnily limity pro bezlepkové potraviny. Osobně věřím tomu, že i ostatní sojové omáčky jsou bezlepkové, alespoň ty kvalitní.  Pokud chcete mít jistotu, můžete kupovat sojové omáčky, při jejichž výrobě se pšenice vůbec nepoužívá. Mezi ně patří:

Sojová omáčka Tamari (http://www.countrylife.cz/tamari-sojova-omacka-0-5-l-country-life)

Sojová omáčka Ekoprodukt (http://www.bioobchod.cz/sojova-omacka-ekoprodukt-165ml/d-79894/)

 

Pro zájemce ještě přidávám odkazy na články zabývající se touto tematikou (v angličtině):
http://www.celiac.com/articles/23061/1/Is-Soy-Sauce-Gluten-free/Page1.html
http://www.soya.be/gluten-free-soy-sauce.php

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.