Tmavý chléb s karobem

Tmavý chléb s karobem

Suroviny

  • 480 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1.5 kávové lžičky soli
  • 1.5 kávové lžičky cukru
  • 450 g bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá nebo chlebová, Schär Mix B)
  • 2 lžíce jablečné vlákniny
  • 1 lžíce karobu
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 rovné kávové lžičky sušeného droždí

Postup

Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu „pomoct“. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

Karob se do bezlepkového pečiva přidává kvůli své schopnosti vázat vodu, navíc pečivu dodá pěknou tmavou barvu.
Jablečná vláknina v těstě částečně nahrazuje lepek, je k dostání ve zdravých výživách, případně ji lze nahradit psylliem.

Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.