Vegetariánské směry, vegetariánství a veganství

Obecně o vegetariánských směrech

Vegetariáni obecně nekonzumují potraviny živočišného původu.uvod-iv.jpg      (pbs.twimg.com)
Vegetariánský způsob stravování patří k nejstarším a nejrozšířenějším (u nás asi 2 % obyvatelstva) z alternativních způsobů stravování. Myšlenka bezmasé stravy sahá hluboko do historie, vychází z orientálního hinduismu a buddhismu a v podobě, jak vegetariánství známe dnes, se objevilo v průběhu 19. století. K vegetariánství často vede soucit se zvířaty, ale i zdravotní problémy nebo touha odlišit se od ostatních.
Podle toho, jakým potravinám se vyhýbají a jak striktní jsou v dodržování této „diety“, dělíme vegetariány do následujících skupin:

Laktoovovegetariáni – jedí mléčné výrobky i vejce a nejedí maso. Je to nejrozšířenější varianta bezmasého stravování ve všech evropských zemích.
Laktovegetariáni – jedí mléčné výrobky, ale nejedí vejce a maso
Ovovegetariáni – jedí vejce, ale nejedí mléčné výrobky a maso
Su vegetariáni – nejedí maso ani aromatickou zeleninu (česnek, pórek, cibule, atd.)
Vegani – jedí výlučně stravu rostlinného původu (ořechy, luštěniny, obiloviny, ovoce, zeleninu a med). Někteří nejedí ani droždí a med
Vitariáni – vegani, kteří jedí pouze syrovou stravu, která nebyla upravena při vyšší teplotě než 42 °C
Sprutariáni – vitariáni, kteří jedí jedlé klíčky semen rostlin
Džusariáni – vitariáni kteří konzumují nápoje vyrobené především z ovoce a zeleniny

Semivegetariáni (částeční vegetariáni) – nejedí jen některé druhy masa; vylučují tmavé druhy mas ze své stravy, konzumují maso drůbeží a ryby, jakož i ostatní potraviny živočišného původu
Pescetariáni, pesco-vegetariáni, peskatariáni – jedí mléčné výrobky, vejce, rybí maso, nejedí žádné maso savců ani drůbež
Pollotariáni, pulovegetariáni – jedí drůbeží maso, ale nejedí maso savců a ryb
Pescopollovegetariáni – jedí drůbeží a rybí maso, nejedí maso savců
Kvazi-vegetariáni – jedí i maso, ale jen bílé a ryby, takže prakticky vynechávají jen červené maso
Flexitariáni – vegetariáni, kteří mají povolenou občasnou konzumaci masa
Lessetariáni – maso konzumují, ale mnohem méně než obvykle

 

(Lakto-ovo) vegetariánství

Lakto-ovo-vegetariáni nekonzumují maso a masné výrobky, ale přijímají ostatnívegetarian_label.png živočišné produkty jako např. mléko, tvaroh, máslo, vejce.
Podle mnohých studií lze touto stravou zabezpečit adekvátní výživu pro všechny populační skupiny za předpokladu uvědomělého přístupu a pestré stravy. Vyvážená vegetariánská strava obsahuje obiloviny a pseudoobiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, ořechy, ovoce a zeleninu.

PRO
Dobře složený vegetariánský jídelníček obsahuje dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, „zdravých“ obilovin, mléčných výrobků, náhradních zdrojů bílkovin.
Snížení konzumace tuků a soli.
Dostatečný přísun antioxidantů, flavonoidů a vlákniny, které se podílejí na předcházení řady onemocnění chronického charakteru, např. onemocnění oběhové soustavy.
Podle některých studií i delší průměrná délka života.

PROTI
Jídelníček je třeba sestavit zodpovědně, jinak tělu hrozí nedostatek některých vitaminů (B12, D), minerálů (železo, vápník, zinek), aminokyselin (lysin, tryptofan, methionin, fenylalanin) a esenciálních mastných kyselin (EPA a DHA).
Často se za vegetariána označuje někdo, kdo jen „nejí maso“ a živí se pizzou, smaženým sýrem a těstovinami se sýrovou omáčkou. Takto živený organismus opravdu strádá.
Při větším objemu sacharidů a jejich špatné skladbě hrozí zhoršení funkce inzulinu a vznik cukrovky.

vegetarian_pyramid.jpg
(www.medicinenet.com)

 

www stránky v češtině
www.vegetarian.cz
www.vegspol.cz – stránka není příliš aktualizovaná

www stránky v angličtině
www.vegetariantimes.com
www.vegsoc.org
www.veggiebelly.com
ohmyveggies.com
cookieandkate.com

 

 

Veganství
Veganství je založeno na odmítání veškerých živočišných potravin (maso, vegan_label-ii.pngmléko, vejce) a dalších výrobků živočišného původu (med, kůže, vlna, některé očkovací látky a léky). I při veganské stravě je možné zajistit tělu dostatek živin, ale je potřeba mnohem více znalostí i schopností, jak z toho, co zbývá, připravit chutnou a vyváženou stravu.
Je nutné důsledněji vybírat vhodné zdroje potenciálně chybějících živin, zejména esenciálních aminokyselin, vitaminu B12, vápníku a železa.

PRO
Obvykle dostatek zeleniny a ovoce, zdravých obilovin.

PROTI
Jídelníček je třeba sestavit zodpovědně, jinak tělu hrozí nedostatek některých vitaminů (B12, D), minerálů (železo, vápník, zinek), aminokyselin (lysin, tryptofan, methionin, fenylalanin) a esenciálních mastných kyselin (EPA a DHA).

vegan_pyramid-iii.jpg
(hothouseyogaob.files.wordpress.com)

www stránky v češtině
www.veganotic.cz
veganodaktyl.veganka.cz
chudyvegosaurus.blogspot.cz
www.vegmania.cz

www stránky v angličtině
www.veganricha.com
ohsheglows.com

 

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.