Suroviny
6 větších jablek
voda
citronová šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra z 1/2 citronu
4 hřebíčky
1/2 lžičky mleté skořice
špetka mletého kardamonu
cukr
rum nebo rumová tresť
případně rozinky
Postup
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Nasypeme do hrnce a zalijeme takovým množstvím vody, aby jablka byla právě potopená. Přidáme citronovou šťávu a strouhanou citronovou kůru, celý hřebíček, skořici, kardamon a cukr dle chuti. Přiklopíme pokličkou a vaříme 10-15 minut (záleží na čerstvosti jablek, starší jablka obvykle stačí vařit kratší dobu). Uvařené můžeme nechat ve tvaru kostiček nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory na menší kousky. Podle chuti můžeme vmíchat rum nebo rumovou tresť (pro děti). Pro zpestření můžeme přidat rozinky. Podáváme v zimě horké, v létě vychlazené.
Poznámky
Podobně můžete připravit kompot z hrušek, případně jablka a hrušky nakombinovat.