Zelená čočka po indicku

Surovinyindicka-zelena-cocka.jpg

200 g zelené čočky
1 větší cibule
olej
1 lžička římského kmínu
½ lžičky kurkumy
½ lžičky česnekové pasty
nastrouhaný zázvor (nebo 1 lžička mletého sušeného)
sůl
špetka chilli
garam masala
koriandr (příp. petrželka) na ozdobu

 

Postup

Zelenou čočku propláchneme a necháme alespoň hodinu namáčet. Poté uvaříme doměkka.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, kurkumu, česnek a zázvor a restujeme dozlatova. Smícháme s uvařenou čočkou, osolíme a na závěr dochutíme garam masalou. Podáváme ozdobené koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.

 

Poznámky

 
Tmavozelená čočka, nebo také Puy, francouzská zelená čočka. Tato čočka se původně pěstovala ve Francii v oblasti Puy, dnes ji najdete také v Itálii a Severní Americe. Puy čočka má nízký glykemický index. Další výbornou vlastností je, že se nerozvaří, a proto se hodí i do salátů.
 
Velmi pěkný článek (anglicky) o různých druzích čočky: http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t–975/all-about-lentils.asp a také http://www.foodsubs.com/Lentils.html
 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *