Bábovka z mouky Doves Farm

babovka-z-mouky-df.jpg

 

Suroviny

375 g mouky Doves Farm (bílá bez lepku nebo samokypřicí)
100 g cukru
1 prášek do pečiva (pouze ½, pokud používáte samokypřicí mouku)
½ lžičky xanthanu nebo guaru
kůra z 1 citronu
volitelně 1 lžíce vlákniny (inulinu, bramborové, bambusové, psyllia a podobně)
4 lžíce oleje
400 ml vody
dále 1 lžíce kakaa a 3 lžíce vody

 

Postup

V hlubší míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, xanthan, citronovou kůru a vlákninu. Přidáme olej a vodu a metličkou nebo ručním šlehačem umícháme těsto. Nešleháme příliš dlouho, aby nám nezgumovatělo.

Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou (pokud používáte silikonovou formu, není tento krok potřeba). Dvě třetiny těsta rozetřeme do formy. Do zbylého těsta přidáme kakao a vodu a důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě trochu vody, aby kakaové těsto bylo řidší než to světlé. Kakaové těsto nalijeme do formy a tupým nožem projedeme středem, abychom těstu pomohli protéct dolů a vytvořit mramorování.

Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut, až než se těsto přestane po zapíchnutí lepit na špejli. Upečenou bábovku po vyndání z trouby vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

 

Poznámky

Když jsem s bezlepkovým a veganským pečením začínala, byla pro mě bábovka nedostižnou metou. Vždycky jsem se bála, že se srazí a spadne, protože je v ní těsto ve vysoké vrstvě. Po osmi letech alternativního pečení jsem dostala k Vánocům silikonovou bábovkovou formu a výzva byla jasná. Vyzkoušela jsem několik druhů bezlepkových mouk a směsí, některé bábovky opravdu padaly a srážely se, jiné se lepily nebo drobily. Naprosto bezkonkurenční se ukázala být mouka od Doves Farm. Bábovka podle tohoto receptu krásně drží tvar, nesráží se, jde dobře vyklopit a vůbec se nedrobí. Pokud budete bábovku péct, určitě mouku nezaměňujte.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

2 komentáře

  1. Arnošt Raab Reagovat

    Zdravím, není tady špatný údaj o množství vody? Dal jsem vše do mísy a je to skoro jako těsto na palačinky. Je tedy pravda, že jsem doma neměl ani ½ lžičky xanthanu nebo guaru a ani volitelně 1 lžíce vlákniny, takže tyto dvě ingredience chyběly. Je to tím? S dietou a pokusy s pečením teprve začínáme a zatím teda musím říct, že se moc nedaří.

    • Petra Autor článkuReagovat

      Dobrý den,
      údaj je správně, podle tohoto receptu peču často. Použil jste stejnou mouku, jaká je v receptu? Bezlepkové mouky se chovají každá jinak. Navíc xanthan i vláknina trochu vody natáhnou. Takže bych doporučila použít mouku Doves Farm a případně začít s menším objemem vody a postupně přidávat, aby mělo těsto odpovídající hustotu. Držím palce, ať se to na druhý pokus podaří. Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.