Banánovo-skořicový koláč s drobenkou

bananovo-skoricovy-kolac-s-drobenkou.jpg

 

Suroviny

300 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
100 g pohankové mouky
80 g třtinového cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
3 lžíce oleje
375 ml vody

2 hodně zralé banány

na drobenku:
6 lžic pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)
1 kávová lžička skořice

 

Postup

Do hlubší mísy odměříme sypké suroviny a lehce je promícháme. Přidáme tekutiny a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe na kolečka nakrájenými banány a posypeme drobenkou, kterou připravíme z pohankové mouky, cukru, margarínu a skořice. Pečeme při 160 °C asi 30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme z plechu, aby se odspodu nezapařil.

 

Poznámky

Banány musejí být opravdu hodně zralé (s hnědými tečkami nebo celou hnědou slupkou), rozpečou se a chutnají skoro jako karamel. Pokud použijete málo zralé banány, pečením zgumovatí.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *