Suroviny
250 g tapiokové škrobové mouky
250 g vařených brambor nebo batátů
2 lžíce lahůdkového droždí
½ lžičky soli
2 lžíce oleje
1 lžička prášku do pečiva
(v případě potřeby několik lžic vody)
Postup
Brambory nebo batáty uvaříme ve slupce doměkka a rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme tapiokovou mouku, lahůdkové droždí, sůl, olej a prášek do pečiva a vypracujeme pevné nelepivé těsto. Je-li příliš tuhé a rozpadá se, je možné přidat několik lžic vody, ale doporučuji raději méně než více. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 10-15 minut, až kuličky popraskají a začnou růžovět.
Poznámky
Čerstvě upečené pao má mírně žvýkavou konzistenci a chutná opravdu po sýru. Druhý den je tužší, pevnější a nežvýkavé a je možné ho deset sekund nahřát v mikrovlnné troubě.
Inspirovala jsem se několika recepty na zahraničních veganských blozích.