Jdi na obsah Jdi na menu
 


Toastový chléb

Surovinytoastovy-chleba.jpg

480 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžička soli
1 lžička cukru
400 g světlé bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schar, Mantler, Jizerka, Procelia…)
50 g škrobu (měla jsem maniokový, ale určitě by šel i bramborový nebo kukuřičný)
3 lžíce instantní bramborové kaše
2 lžíce psyllia
2 lžíce sušeného sojového mléka
1.5 lžičky droždí

 

Postup

Do domácí pekárny nalijeme vodu a přidáme sůl, cukr, ocet a olej. Mouku a škrob si odvážíme do misky, přidáme bramborovou kaši, psyllium a sušený sojový nápoj a vše důkladně promícháme. Směs nasypeme na tekutiny v pekárně a na vrch dáme sušené droždí. Zapneme krátký program (měl by trvat přibližně dvě hodiny) a necháme pekárnu konat své dílo. Některým pekárnám je třeba zpočátku trochu pomoct s mícháním a pomocí plastové stěrky stahovat mouku ulpělou na stěnách a v rozích. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vystydnout na kuchyňské mřížce. Ihned po vychladnutí nakrájíme na tenké krajíčky a můžeme se pustit do výroby toastů.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

Mouku můžeme použít jakoukoli světlou, případně si i namíchat vlastní směs (na bázi rýžové a kukuřičné mouky a škrobu). Vyhnula bych se použití pohankové nebo amarantové mouky, které jsou hodně aromatické a byly by v chlebu cítit.

Ukázka hotových toastů (Toasty Hawaii):

toasty-1.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Druh mouky

(Marcela, 18. 7. 2018 20:00)

Dobrý den, můžete mi prosím napsat, o kterou mouku se jedná, Doves Farm světlá : rice flour nebo plain white flour nebo self raising white flour ?
Děkuji za odpověď.
Marcela

Re: Druh mouky

(Petra, 1. 8. 2018 16:31)

Dobrý den,
nejvíce se z mouk Doves Farm hodí plain white flour (červená). Můžete použít i samokypřicí, v té je navíc jen prášek do pečiva (těsto s ním rychleji tvrdne). Rýžovou určitě ne, příliš by se to drobilo.
Petra

Re: Druh mouky

(Marcela, 3. 8. 2018 8:45)

Děkuji,
vyzkouším a doufám, že se povede.
Marcela

Nahrazeni bramborove instantni kase

(Lucka, 22. 9. 2015 17:49)

Dobry den Petro,

predem diky za super stranky, obcas z nich cerpam napady na peceni pro syna, ktery ma alergii na psenici a vejce.
Chtela jsem se zeptat, zda by bylo mozne tu instantni kasi nahradit uvarenou bramborou? Tady, kde bydlime (SAE) takovou kasi neprodavaji. A taky se chci zeptat, jak to testo vypada, kdyz se hnete. Je spise hodne lepive anebo je to spise hrouda? Ja jsem totiz zkousela koupit v CR smes na bezlepkovy chleba a v navodu teda bylo hodne vody a to testo bylo jako kase, ale kupodivu vysledek byl lepsi nez kdyz jsme pak zkousela tu vodu ubrat, aby to vypadalo jako normalni lepkove testo pri michani v pekarne (koule), ale chleba se pak drolil a byl strasne tvrdy.
Obecne, u tech bezlepkovych chlebu je lepe spise vice vody?

Dekuji a mejte se hezky!

Lucka

PS: tady je email, pokud by jste chtela odpovedet tam lucie_reczkova@hotmail.com

Re: Nahrazeni bramborove instantni kase

(Petra, 22. 9. 2015 20:27)

Dobrý den Lucko,

upřímně se mi zatím nepovedlo upéct dobrý chleba s vařenou bramborou, zkoušela jsem to několikrát a výsledek byl vždycky hodně lepivý a často i sražený. Vím, že takové recepty kolují, ale mně se neosvědčily.

Bramborovou kaši přidávám kvůli vláčnosti. Můžete zkusit přidat jinou surovinu, která na sebe dobře váže vodu, například psyllium nebo jiný druh vlákniny (u nás se prodává jablečná a bramborová, nevím ale, jak u Vás). Případně zkuste do těsta přidat asi 100 g jablečného nebo dýňového pyré, ale ne víc, aby se Vám nesrazilo. Nebojte, na chuti to nebude znát.

Těsto má být spíše řidší, mám stejnou zkušenost jako Vy - když je na pohled pěkné a kompaktní, chleba se často drobí, když je lepivé až téměř tekuté, chleba překvapivě vyjde dobře.

Děkuji za přízeň a zdravím do daleka!
Petra