Toastový chléb

Toastový chléb

Suroviny

  • 480 ml vlažné vody 
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 lžíce octa 
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 400 g světlé bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schar, Mantler, Jizerka, Procelia…)
  • 50 g škrobu (měla jsem maniokový, ale určitě by šel i bramborový nebo kukuřičný)
  • 3 lžíce instantní bramborové kaše
  • 2 lžíce psyllia
  • 2 lžíce sušeného sojového mléka
  • 1.5 lžičky droždí

Postup

Do domácí pekárny nalijeme vodu a přidáme sůl, cukr, ocet a olej. Mouku a škrob si odvážíme do misky, přidáme bramborovou kaši, psyllium a sušený sojový nápoj a vše důkladně promícháme. Směs nasypeme na tekutiny v pekárně a na vrch dáme sušené droždí. Zapneme krátký program (měl by trvat přibližně dvě hodiny) a necháme pekárnu konat své dílo. Některým pekárnám je třeba zpočátku trochu pomoct s mícháním a pomocí plastové stěrky stahovat mouku ulpělou na stěnách a v rozích. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vystydnout na kuchyňské mřížce. Ihned po vychladnutí nakrájíme na tenké krajíčky a můžeme se pustit do výroby toastů.

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

Mouku můžeme použít jakoukoli světlou, případně si i namíchat vlastní směs (na bázi rýžové a kukuřičné mouky a škrobu). Vyhnula bych se použití pohankové nebo amarantové mouky, které jsou hodně aromatické a byly by v chlebu cítit.

Ukázka hotových toastů (Toasty Hawaii):

toasty-1.jpg
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.