Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koláč Prošívaná deka

prosivana-deka-1.jpg

 

Suroviny

450 g bezlepkové mouky (použila jsem 200 g čirokové mouky a 250 g Doves Farm samokypřící)
120 g cukru
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
4 lžíce oleje
450 ml vody
 
400 g tofu natural
1 vanilkový pudink
400 ml rostlinného mléka nebo vody
1 vrchovatá lžíce instantní jáhlové kaše
1-2 lžíce citronové šťávy
cukr dle chuti (dala jsem asi 5 lžic)

 

Postup

Nejdříve si připravíme „tvarohovou“ náplň. V rostlinném mléce uvaříme hustý vanilkový pudink a necháme ho vychladnout. Poté ho vyšleháme s rozdrobeným tofu a ostatními surovinami do hladkého krému. Cukr a citronovou šťávu přidáváme podle chuti. Je-li směs příliš řídká, přidáme ještě trochu instantní kaše, je-li naopak hustá, naředíme kapkou vlažné vody nebo rostlinného mléka.
Těsto připravíme vyšleháním všech surovin. Rozetřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Připravený krém naplníme do zdobicího sáčku a nakreslíme jím na koláč šikmou mřížku. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C (na dno přidávám plecháček vody) a pečeme asi 25 minut. Během pečení se krém lehce propadne dolů a koláčové těsto naopak vyběhne nahoru, takže vzor bude opravdu vypadat jako prošívání na dece.
Po upečení necháme krátce vystydnout na plechu a vyndáme na mřížku, aby se koláč nezapařil.

 

Poznámky

Upravila jsem známý lepkový recept tak, aby vyhovoval naší dietě. Byl to můj první pokus o "tvaroh" a myslím, že se docela povedl.

prosivana-deka-2.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář