Suroviny
300 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřicí)
100 g hladké čirokové mouky
50 g mletých ořechů nebo ořechové mouky
110 g cukru
1 prášek do pečiva
strouhaná kůra z jednoho citronu
3 lžíce citronové šťávy
4 lžíce oleje
cca 450 ml vody
3-4 jablka
1 lžička skořice
2 lžíce cukru (nejlépe tmavého třtinového)
Postup
Mouky promícháme s ořechy, cukrem, práškem do pečiva a citronovou šťávou. Poté přidáme tekuté suroviny a metličkou nebo ručním šlehačem krátce prošleháme. Vodu přidáváme podle potřeby, aby vzniklo ne příliš husté těsto. To rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Jablka oloupeme, nakrájíme na měsíčky, obalíme ve směsi cukru a skořice a rozložíme na těsto. Pečeme při 160 °C asi 25 minut, až těsto přestane lepit na špejli. Po upečení koláč přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.
Poznámky
Cukr na jablkách při pečení zkaramelizuje, proto ho určitě nevynechávejte, i když jsou jablka sladká sama o sobě.