Cuketa na paprice

cuketa-na-paprice.jpg

 

Suroviny

1 větší cuketa
1 cibule
olej
2 lžičky sladké papriky
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
4 kuličky celého černého pepře
200 ml rostlinné smetany
2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (např. rýžové, Marks and Spencer nebo Doves Farm červená)
sůl
pepř

 

Postup

Nejdříve si připravíme cuketu. Pokud je starší s tuhou slupkou, oloupeme ji, překrojíme a vydlabeme semínka. Poté ji nakrájíme na drobné kostičky (cca 1×1 cm). Mladé cuketky stačí jen omýt a nakrájet.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozpáleném oleji do zesklovatění. Zaprášíme sladkou paprikou a důkladně zamícháme, aby se rozpustila v tuku. Nerestujeme ale dlouho, aby nezhořkla. Přisypeme nakrájenou cuketu, zalijeme asi 750 ml vody a přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Osvědčilo se mi dávat koření do vajíčka na vaření čaje, snáze se pak vyndavá. Osolíme, přiklopíme pokličkou a deset minut dusíme. Poté vyndáme koření a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Na závěr vlijeme smetanu a jen prohřejeme nebo krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem.

 

Poznámky

Recept byl jedna velká improvizace – omáčku "něco na paprice" jsem jako malá neměla moc ráda, nedávno jsem ale dostala tenhle na první pohled bláznivý nápad a můžu říct, že jsem si moc pochutnala (a zbytek rodiny asi také, soudě podle toho, jak rychle cuketa mizela) 🙂

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *