Suroviny
- 750 g dýně hokkaido – neloupaná, nakrájená na kostičky
- 2 brambory – oloupané, nakrájené na kostičky
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- 1 malá lžička mletého muškátového oříšku
- sůl
- pepř
Postup
Na oleji necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a dýni a zalijeme asi 1.5 litru vody. Přidáme prolisovaný česnek, muškátový oříšek a osolíme. Pod pokličkou vaříme doměkka (asi 30 minut). Celou směs následně rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
Poznámky
Variací na dýňovou polévku existují desítky, možná i stovky. Do některých se přidává zázvor, mrkev, kokosové mléko, nejrůznější druhy koření. Toto je jedna ze základních variant, s minimem ingrediencí.