Instatní kaše
Pokud budu hledat negativa, napadá mě jedině to, že základ většiny kaší tvoří kukuřice (s výjimkou jediné), kterou ne všichni mohou dobře snášet. Dalším drobným negativem může být vyšší cena kaší, ale zde určitě platí, že za kvalitu se vyplatí si připlatit.
Ještě výjimečnější postavení má kaše s čirokem a kokosem, která neobsahuje kukuřici.
Jak tedy (subjektivně) hodnotím jednotlivé kaše?
Kaše s čirokem obsahuje 60 % čiroku, který je často nazýván „pšenicí celiaků“. Má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a také pro Středoevropany často nedostatkového selenu. Kaše je mým favoritem číslo jedna!
Kaše s quinoou obsahuje 50 % quinoy, což se bohužel odráží i v její vysoké ceně. Nicméně quinoa je skvělým zdrojem bílkovin, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a má nízký glykemický index (takže po ní nebudete mít brzy hlad).
Kaše s teffem obsahuje 30 % teffu a z mé zkušenosti se velmi dobře doplňuje s banánem.
Kaše s amarantem obsahuje 20 % amarantu, který v kaši ale není téměř cítit (chuťově ani čichově), a kaše tak může být vhodným prostředníkem, jak zařadit amarant do jídelníčku, i když nám sám o sobě příliš nechutná nebo nevoní.
Kaše s čirokem, jablky a skořicí obsahuje 32 % čiroku a 27 % jablečného prachu, je slaďoučká a krásně voní po jablkách a skořici. Je vhodná pro ty, kteří mají rádi sladké kaše a nechce se jim dochucovat si kaši bez příchutě.
Kaše s čirokem, hruškou a zázvorem obsahuje 32 % čiroku a 21 % hruškového prachu. Chuť hrušek velmi jemně doplňuje zázvor a hřebíček, osobně bych zázvoru klidně přidala, ale je pravda, že ne každý ho má rád.
Kaše s kaštanem a vanilkou obsahuje 27 % kaštanové mouky a 0.5 % přírodní vanilky. Několik nezávislých ochutnávačů se shodlo, že chutná téměř jako tatranka. Opět platí, že je vhodná pro všechny, kdo dávají přednost sladkým kaším a nechce se jim dochucovat si kaši bez příchutě.
Kaše s čirokem, kokosem a kardamomem jako jedin kaše neobsahuje kukuřici, její základ tvoří čirok (62 %) a kokosová mouka (26 %). Je dochucena kardamomem. Kaši fandím proto, že je vyrobena bez kukuřice, jen je na mou chuť příliš sladká.
Čiroková kaše dochucená mletým lněným semínkem, slunečnicovými semínky a rakytnikovými vločkami (další novinkou od firmy Adveni)
Jak ještě využít instantní kaše Adveni?
Samozřejmě asi nejpřímočařejší využití je na přípravu kaší na rychlou snídani nebo svačinu.
Další možností je připravit kaši naslano jako vydatný oběd nebo večeři na cestách nebo když nemáme čas vařit. Do neslazené kaše stačí vmíchat sůl, oblíbené koření (bylinky, pikantní směsi), zeleninu (sušená rajčata, olivy, konzervovanou kukuřici…) a nějaký zdroj bílkovin (tofu, tempeh, kvalitní šunku…).
Neslazené kaše jsou skvělé na zahuštění pokrmů, na rozdíl od řady bezlepkových mouk takto zahuštěné pokrmy do druhého dne nezřídnou (na zahuštění se mi nejvíc osvědčila kaše s amarantem a s čirokem).
E-shop www.bezlepkova.com
Seznam prodejců www.bezlepkova.com/prodejci