Suroviny
400 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílá bez lepku)
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu
120 g cukru
2 malé vaničky malinové dřeně (2 x 80 g) – prodává se jako zmrzlina
3 lžíce oleje
2 lžíce citronové šťávy
kůra z poloviny citronou
cca 350 ml vody (záleží na množství tekutiny ve dřeni)
Postup
Malinové dřeně vyndáme z mrazáku a necháme rozmrznout. Všechny sypké suroviny odměříme do mísy a důkladně je promícháme. Poté přidáme tekuté suroviny a vymícháme středně řídké těsto. Množství přidané vody záleží na tom, kolik tekutiny pustí maliny, celkem by to mělo být cca 400 ml. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 35 min (zkoušíme špejlí).
Poznámky
V mrazáku od léta zbývala malinová dřeň a nikdo se neměl k tomu ji dojíst. Zkusila jsem tedy zaimprovizovat a výsledek byl nad očekávání dobrý 🙂