Suroviny
100 g kokosové mouky (Adveni Medical)
300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí)
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu
100 g cukru
citronová kůra z ½ citronu
2 lžíce oleje
cca 450-500 ml vody
Na nádivku
mletý mák
2 nastrouhaná jablka, ideálně sladká a moučnatá, nebo hrušky
(kdo má možnost, použije místo jablek uvařenou řepu cukrovku)
citronová šťáva a kůra
skořice
cukr
rostlinné mléko
Na drobenku
3 lžíce rostlinného tuku (Stella, Alsan)
5-6 lžic bezlepkové mouky
2 lžíce cukru
2 lžíce cukru
Postup
Nejprve si připravíme makovou nádivku a drobenku. Na nádivku smícháme podle chuti umletý mák s nastrouhanými jablky či hruškami, citronovou šťávou a kůrou, skořicí a trochou cukru. Podle potřeby přiléváme vlažné rostlinné mléko, až než nádivka získá mazlavou konzistenci. Na Kolínsku se tradičně do nádivky používá uvařená a nastrouhaná řepa cukrovka, ale pokud ji nemáte, ovoce ji dobře nahradí.
Drobenku připravíme promnutím mouky, tuku a cukru.
Na těsto nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, na povrch naneseme makovou nádivku a posypeme drobenkou. Pečeme při 160 °C asi 25 min. Po upečení necháme koláč krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Na těsto nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, na povrch naneseme makovou nádivku a posypeme drobenkou. Pečeme při 160 °C asi 25 min. Po upečení necháme koláč krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámky
Kokosová mouka hodně saje, proto pokud byste ji chtěli nahradit jinou bezlepkovou moukou, bude potřeba snížit množství vody na 350-400 ml podle druhu mouky.