Květáková kulajda

Suroviny

  • ½ květáku
  • 3 brambory
  • 1 menší cibule
  • hrst sušených hub
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuličky nového koření
  • 6 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce jemně nasekaného kopru
  • sůl (nejlépe černá sůl – chutná po vajíčkách)
  • 2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (používám Doves Farm bílá bez lepku)
  • 200 ml rostlinné smetany
  • ocet
  • cukr

Postup

Brambory a košťál z květáku pokrájíme na drobné kostičky, květák rozebereme na růžičky, cibuli jemně nasekáme a vše dáme s houbami a kořením (nejlépe uzavřeným ve vajíčku na čaj) vařit do 1.5 litru vody. Asi po 20 minutách, když je vše měkké, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Za občasného zamíchání povaříme alespoň 5 minut. Přilijeme rostlinnou smetanu, přidáme jemně nasekaný kopr, dosolíme a případně podle chuti dochutíme octem a cukrem.

Poznámky

Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na Květákovou kulajdu II od uživatelky Anny Kočíkové. Polévku jsem upravila do veganské a bezlepkové podoby.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *