Suroviny
1 lžička psyllia
7 lžic vlažné vody
3 lžíce univerzální bezlepkové směsi (Doves Farm samokypřící)
3 lžíce hladké čirokové mouky (Adveni Medical)
1 lžíce cukru
¼ lžičky xanthanu
voda dle potřeby
olej na smažení
Postup
Psyllium namočíme na 10 minut do vlažné vody, aby nabobtnalo. Poté přidáme obě mouky, cukr a špetku xanthanu a postupně přidáváme vodu tak, aby vzniklo hustší lívancové těsto. To přikryjeme a necháme hodinu odstát. Poté rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, kterou lehce vytřeme olejem, a smažíme malé lívanečky. Podáváme např. s oblíbeným džemem, bezmléčnou čokoládovou pomazánkou nebo sojovým dezertem Alpro.
Poznámky
U receptu se těžko určí přesné množství použité vody, záleží na velikosti lžíce, přesném množství psyllia i savosti bezlepkové směsi. Já jsem použila necelou polovinu hrnečku.