Suroviny
Oblíbené těsto na chleba
Postup
Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a důkladně ho propracujeme. Poté jej přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250 °C a dáme do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (použila jsem kulatý silnostěnný hrnec, šla by využít i skleněná zapékací mísa z varného skla. Dále si nachystáme pekáček, který se vejde na dno trouby. Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru bochníku. Povrch několikrát nařízneme nožem. Vložíme do vyhřáté trouby, na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody. Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 220 °C a pečeme ještě asi 45-60 minut. Hlídáme, aby ve spodním plechu byla stále voda. Ke konci zkontrolujeme propečení chleba pomocí špejle. Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Cenné rady k této metodě získané od Alex Brunnerové: Chcete-li dosáhnout krásné blyštivé kůrky, vyndejte po prvních deseti minutách pekáček s vodou a dopékejte nasucho. Vytažený bochník pak buď postříkejte zahorka vodou, bude se krásně lesknout, ale bude o něco míň křupat kůrka, nebo nechte bochníček jen tak, kůrka bude matnější, ale bude křupat jako suchárky.
Poznámky
Tato metoda pečení chleba je hojně využívaná po celém světě. V USA dokonce dávají do trouby místo vody kostky ledu.
Pro anglicky mluvící přikládám několik zajímavých odkazů:
- http://www.thekitchn.com/food-science-tip-add-steam-whe-76586
- http://www.craftybaking.com/howto/bread-get-good-crust
- http://www.slate.com/blogs/browbeat/2012/11
A dva české odkazy, jeden z nich na českou diskuzi už z roku 2009, který svědčí o tom, že metoda je dlouho známá i v naší kotlině:
- http://www.makrobiotika.info/index.php/topic,812.0.html
- http://histaminovakasulka.com/2014/10/28/pohankovo-cirokovy-chleb-ala-luces-bread-bez-lepku-bez-kvasnic-bez-mleka-i-bez-vajec//19/why_does_steam_make_bread_light_and_crusty_it_slows_down_the_cooking_process.html
Tento postup lze aplikovat na jakékoli chlebové těsto, připravené z vlastních surovin nebo z kupované směsi. Chléb upečený šokovou metodou má hodně tvrdou křupavou kůrku a uvnitř je měkký a vláčný.