Rybíz a la brusinky

Surovinyrybiz-jako-brusinky.jpg

1 kg rybízu
¼ l vody
¼ l octa
65 dkg cukru
kousek celé skořice
5 hřebíčků
2 citrony
1 pomeranč
1.5 dcl rumu

 

Postup

Rybíz obereme a umyjeme. 250 ml vody a 250 ml octa přivedeme k varu a vroucí směsí přelijeme rybíz. Zcedíme a rybíz dáme do hrnce. Přidáme 1 dcl vody, 65 dkg cukru (dáváme méně, cca 500 g), kousek celé skořice, 5 hřebíčků a citrusy nakrájené na kolečka nebo kostičky (část i se slupkou, část oloupanou). Povaříme 10 minut. Necháme maličkou zchladnout a přilijeme 1,5 dcl rumu. Horkou směsí plníme sklenice od dětské výživy (asi 7), uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Poznámky

Receptů na rybíz a la brusinky existuje celá řada, tento vznikl kombinací několika receptů z internetu a chutná mi asi nejvíc ze všech.

Takto připravený kompot je výborný nejen jako náhrada brusinek např. ke svíčkové, ale i do ovocných salátů či na sladké kaše.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *