Variace na italskou foccacciu

Surovinyfocaccia-bochanky.jpg

450 g bezlepkové mouky (použila jsem 225 g Marks and Spencer a 225 g Procelia univerzální)
2 lžíce instantní bramborové kaše bez obsahu mléka
1 lžíce psyllia (nemusí být)
1,5 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
1 lžíce sušeného rozmarýnu
1 lžička oregana
4 olivy nakrájené na drobné kostičky (dle chuti černé nebo zelené)
430 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa (nejlépe jablečného)
případně olivový olej na pomazání a hrubozrnná sůl na posypání

 

Postup

Sypké suroviny odměříme do mísy a promícháme. Přidáme všechny tekutiny a zaděláme kynuté těsto. Těstem naplníme formu na muffiny nebo mini biskupské chlebíčky, plníme vždy jen do dvou třetin výšky formy. Na teplém místě necháme 45 minut kynout. Poté můžeme potřít olivovým olejem a posypat hrubozrnnou solí. Pečeme při 160 °C asi 30 minut (zkoušíme špejlí). Hotové bagetky a houstičky vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut zchladnout na plechu a poté přendáme na mřížku nebo dřevěné prkénko, aby dovychladly a současně se nezapařily.
Pokud si troufneme, můžeme z těsta vytvořit i plošší bochánky přímo na plech vyložený pečicím papírem.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *