Rajčatová polévka s pohankou

Suroviny

  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 500 ml rajčatového pyré (passata)
  • 750 ml vody
  • 1 lžíce polévkových bylinek (používám směs sušeného libečku, celerové nati a petrželky)
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžička oregana
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • ½ hrnečku pohanky
  • volitelně 2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (Doves Farm bílá bez lepku)

Postup

Nejdříve si připravíme pohanku – propláchneme ji, zalijeme 1 hrnkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile se začne směs vařit, stáhneme ze sporáku, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut dojít, nejlépe zabalené v peřině.

Mezitím, co nám bobtná pohanka, připravíme si základ na polévku. Na oleji krátce orestujeme česnek nakrájený na tenké plátky. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vodou a rajčatovým pyré, ochutíme bylinkami, osolíme a necháme asi 5 minut povařit. Mouku rozmícháme v trošce studené vody, vlijeme do polévky a za občasného zamíchání ještě asi 10 minut vaříme.

Na závěr přidáme pohanku, promícháme a dochutíme solí, pepřem a případně trochou cukru.

Poznámky

Polévka je hustá a dobře poslouží jako hlavní jídlo. Pokud vynecháte mouku na zahuštění, získáte řidší polévku vhodnou jako předkrm.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *