Suroviny
uvařená cizrna (případně z plechovky)
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
tři lžíce hrášku
1 lžička oleje
1 lžička sezamové pasty tahini
1 lžička citronové šťávy
1 stroužek česneku
římský kmín
sůl a pepř
chili
případně rostlinná smetana nebo voda na zředění
Postup
Z cizrny odebereme asi půl hrnku a v misce rozmačkáme vidličkou. Přidáme lžičku tahini, trochu česneku, citronovou šťávu, římský kmín a chilli. Osolíme a opepříme. Vyrobíme tedy jednoduchý domácí hummus. Můžeme ho trochu naředit vodou nebo rozmixovat, aby byl krémovější.
Na oleji krátce orestujeme mrkev, přidáme k ní hrášek, cizrnu a hummus a dobře promícháme, případně dosolíme. Salát podáváme obložený čerstvou zeleninou.
Poznámky
Inspirace: http://thesimpleveganista.blogspot.cz/2012/10/chickpea-salad.html.
Salát je podle původního receptu hodně suchý. Doporučuji ho naředit trochou rostlinné smetany nebo vody z cizrny.