Suroviny
2 velké nebo 4 menší cukety
2 lžíce oleje
1 lžička černého hořčičného semínka
kousek chilli papričky
½ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky kurkumy
4 kari lístky
4 stroužky česneku
1 žlutá paprika
1.5 hrnku červené čočky
sůl
kayenský pepř
jarní cibulka nebo pažitka na posypání
Postup
Červenou čočku propláchneme a namočíme na půl hodiny do studené vody. Poté vodu slijeme a čočku ještě jednou propláchneme.
Cukety omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme dužninu se semínky. Zevnitř je posypeme solí a pepřem, rozložíme na plech řeznou stranou nahoru a dáme na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Mezitím v hlubším hrnci rozhřejeme olej a krátce na něm orestujeme hořčičné semínko, chilli papričku, a kari lístky. Přidáme zázvor a kurkumu, necháme jen několik sekund zpěnit a přisypeme na plátky na krájený česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Za občasného zamíchání restujeme asi 3 minuty a poté přidáme namočenou a propláchnutou čočku. Podlijeme několika lžícemi vody, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut dusit. Pokud nám směs rychle vyschne, přilijeme vodu podle potřeby.
Z trouby vyndáme předpečené cukety a naplníme je připravenu čočkovou náplní. Vrátíme do trouby a společně pečeme ještě asi 15 minut. Upečené cukety posypeme drobně nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou a ihned podáváme.
Poznámky
Obecně platí, že červenou čočku není potřeba předem máčet. V tomhle receptu se mi ale osvědčilo ji namočit, nasákne tak potřebnou vodu a nemusí se podlévat během vaření. Pokud byste používali čočku nemáčenou, přilévejte během vaření vodu po malých dílech, aby náplň zůstala sypká a nestala se z ní řídká kaše.
Cukety mohou při předpékání pustit vodu, která pak vyplní lodičky. Před plněním lodiček náplní případnou vodu slijte, můžete ji použít místo zeleninového vývaru například do polévky.