Suroviny
3/4 hrnku čočky
1 větší cibule
2 malé nahrubo nastrouhané mrkve
1 kostka zeleninového bujonu
olej
sušená majoránka
2 stroužky česneku
petrželka
alternativně:
polenta na zahuštění (cca 2 lžíce)
1 brambora
Postup
Čočku namočíme a necháme přes noc nebo alespoň dvě hodiny nabobtnat. Na oleji osmahneme cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme scezenou čočku (a případně na kostičky nakrájenou bramboru), asi 1.5 litru vody, kostku bujonu, majoránku (tou nešetříme) a česnek a vaříme 45 minut. Můžeme zahustit instantní polentou. Na závěr ozdobíme čerstvou petrželkou.
Polévka je opravdu hustá a sytá, obzvlášť pokud ji zahustíme polentou a/nebo přidáme brambory.
Poznámky
Převzato z Albert magazínu 10/2013, upraveno.