Rychlá česnečka z bramborového vývaru

Suroviny

  • 1 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky majoránky
  • sůl
  • sušené polévkové bylinky (libeček, petrželka, celerová nať)
  • voda, ve které se vařily brambory (se solí, kmínem, případně bylinkami)

Postup

Tuto polévku připravujeme tehdy, když vaříme k jídlu brambory jako přílohu. K bramborám přidáme o trochu víc vody než obvykle a podle běžných zvyklostí ji osolíme, přidáme kmín a případně nějakou zelenou bylinku (libeček apod.).

Mezitím, co se vaří brambory, si v hrnci rozehřejeme olej. Na něm krátce orestujeme prolisovaný česnek, přidáme sladkou papriku a majoránku, promícháme, a vypneme zahřívání, aby koření nezhořklo. Do takto připraveného základu slijeme vodu z vařených brambor, promícháme, vmícháme nasekané polévkové bylinky a v případě potřeby dochutíme solí a (nebo) čerstvým česnekem. Podáváme jen jako čistý vývar, případně přidáme několik kostiček vařených brambor, nebo krutony z opečeného bezlepkového pečiva.

Poznámky

Takhle jednoduchá česnečka se u nás v rodině dělá pokaždé, když vaříme přílohové brambory. Vařívala ji babička, maminka a samozřejmě jsem ji od nich přebrala i já. Občas vynechám olej a sladkou papriku.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *