Suroviny
- 1 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky majoránky
- sůl
- sušené polévkové bylinky (libeček, petrželka, celerová nať)
- voda, ve které se vařily brambory (se solí, kmínem, případně bylinkami)
Postup
Tuto polévku připravujeme tehdy, když vaříme k jídlu brambory jako přílohu. K bramborám přidáme o trochu víc vody než obvykle a podle běžných zvyklostí ji osolíme, přidáme kmín a případně nějakou zelenou bylinku (libeček apod.).
Mezitím, co se vaří brambory, si v hrnci rozehřejeme olej. Na něm krátce orestujeme prolisovaný česnek, přidáme sladkou papriku a majoránku, promícháme, a vypneme zahřívání, aby koření nezhořklo. Do takto připraveného základu slijeme vodu z vařených brambor, promícháme, vmícháme nasekané polévkové bylinky a v případě potřeby dochutíme solí a (nebo) čerstvým česnekem. Podáváme jen jako čistý vývar, případně přidáme několik kostiček vařených brambor, nebo krutony z opečeného bezlepkového pečiva.
Poznámky
Takhle jednoduchá česnečka se u nás v rodině dělá pokaždé, když vaříme přílohové brambory. Vařívala ji babička, maminka a samozřejmě jsem ji od nich přebrala i já. Občas vynechám olej a sladkou papriku.