Suroviny
na závitky:
rýžový papír
mrkev
červená paprika
jarní cibulka
okurka/mladá cuketa
mungo klíčky (nemusí být)
čerstvá máta
na omáčku:
8 lžic vody
4 lžíce arašídového másla
1-2 lžíce sojové omáčky tamari
šťáva z ½ limetky
1 lžička cukru
½ lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
½ prolisovaného stroužku česneku (nemusí být)
sůl
chilli
Postup
Mrkev, papriku a okurku nebo cuketu nakrájíme na tenké, asi 5 cm dlouhé nudličky. Jarní cibulku pokrájíme nadrobno a mátu obereme na jednotlivé lístky.
Připravíme si hluboký talíř nebo misku s průměrem dna stejně velkým jako rýžový papír a naplníme vodou. Do vody ponoříme list rýžového papíru a necháme asi 1–2 minuty změknout. Poté papír přeneseme na suchý mělký papír. Přibližně do 1/3 od okraje papíru rozložte lístky máty, na ně položte nudličky mrkve, papriky a okurky a mungo klíčky. Přes náplň přehněte kratší okraj papíru, poté založte horní a dolní okraj a zarolujte. Snažte se co nejvíc utahovat, aby se závitky nerozpadaly.
Na přípravu omáčky dejte do malého rendlíku arašídové máslo a vodu a na velmi mírném plameni zahřívejte, až se vytvoří hladká omáčka. Je-li příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Poté vmíchejte sojovou omáčku, limetkovou šťávu, cukr, zázvor, česnek a podle chuti chilli koření a sůl.
Omáčku nalijte do malé mističky a podávejte spolu se závitky. Jedí se rukama, závitek si omočíte do omáčky a rovnou strčíte do pusy. Přípravu závitků i závěrečnou hostinu vřele doporučuji jako společenskou aktivitu pro rodinu i hosty, je to legrace, která navíc skvěle chutná. 🙂
Poznámky
Fotografii postupu při balení závitků jsem si vypůjčila z www.prozeny.cz.
Zeleninu v závitcích můžete libovolně obměňovat. Skvělá varianta je před zabalením závitku zeleninu lehce zakapat připravenou omáčkou a poté zabalit, závitky jsou tak chutnější. Musejí se ale ihned sníst, jinak se omáčka „prokouše“ rýžovým papírem a vyteče.